Se siden på dansk Visit the English page

Giv de helt store gaver til dine nærmeste og undgå SKAT

Det kan være en god ide at være opmærksom på muligheden for at give pengegaver skattefrit væk. Du kan i år give dine nærmeste gaver for 62.900 kr. uden at komme på kant med SKAT, fortæller advokat Birgitte Harring-Lund.

Du kan altid give venner og familie lejlighedsgaver, det vil sige gaver, som er sædvanlige og ligger på et naturligt niveau. En lejlighedsgave er en gave til fødselsdag, jul, værtindegaver og lignende.

Men – hvis du gerne vil give gaver, der er større, end hvad der er et sædvanligt niveau, også større pengegaver, kan gavemodtageren risikere at skulle betale gaveafgift eller indkomstskat.

Det afgørende er, hvem der giver, og hvem der modtager gaven og gavens/beløbets størrelse.

Gaver uden afgift
Man kan afgiftsfrit hvert år give sine børn og børnebørn en pengegave. I 2017 max. 62.900 kr. Beløbet reguleres hvert år i januar. Beløbet kan gives til hvert af børnene og børnebørnene og kan gives af hver af forældrene. Stedbørn og adoptivbørn er også omfattet af denne regel.

“Du kan også give 62.900 kr. til din samlever, hvis I har boet sammen i mere end to år, ligesom du kan give tilsvarende beløb til dine forældre, stedforældre eller bedsteforældre”, forklarer advokat Birgitte Harring-Lund.

Hvis gaven skal gives til dine svigerbørn, er beløbsgrænsen i 2017 sat til 22.000 kr.

Fordelen ved at give større gaver væk, mens man lever, er naturligvis, udover at glæde modtageren, at spare afgiften.

Gaveafgift eller indkomstskat
Hvis gaverne overstiger de beløb, skal modtageren betale gaveafgift med 15%. Det er modtageren, der skal indberette gaven til SKAT.

Hvis du giver andet end lejlighedsgaver til andre, end den nærmeste familie, skal modtageren betale indkomstskat af beløbet.

Du kan kontakte advokat Birgitte-Harring Lund direkte på tlf. 43 53 60 80 eller skrive til hende på bhl@kellerlaw.dk for spørgsmål og rådgivning om familieret og gaver til den nærmeste familie.

Keller Advokatfirma